Dihedral House

This modern urban house is designed for a family of bicycle racers in a Boulder urban neighborhood.

The house is organized around crossing dihedral lines: one phenomenal, based on views to mountain park and one tectonic. Expressed as differing wall orientations, they shear the interior volumes of the house creating a subtle tension animating the space. The open plan extends from the outdoor dining room accessed by a parting glass corner, to its opposite; a sunken living room held by a glass corner and framing nearby mountain views.

Spaces within the open plan are individually defined by changes in the ceiling height or floor elevation. This lends individual character to each without compromising the expansiveness created by their overlap. In order to optimize building size on the lot, a basement extends from the house, under the outdoor dining and garage terminating in the world’s greatest bike maintenance room. Site-cast, board-formed concrete walls moor the building to its site, while providing thermal mass to control temperature swings.


AIA Colorado Denver Chapter Citation Award 2012
AIA Colorado North Chapter Honor Award 2012


Arch11 — Boulder
3100 Carbon Place #100
Boulder, CO 80301
(303) 546-6868

Arch11 — Denver
1200 Bannock Street
Denver, CO 80204
(303) 546-6868